Bannière

Vrijetijdspaard

De Mérens als "vrijetijdspaard"

Een vrijetijdspaard onderscheidt zich voornamelijk door zijn gedrag. Het ideale vrijetijdspaard heeft een evenwichtig temperament en is goed opgevoed. Het heeft een standvastig karakter, het is praktisch, aangenaam en geeft een veilig gevoel. Het gebruiksgamma van een vrijetijdspaard behelst alle activiteiten behalve de wedstrijden op hoog niveau.

Waarom draagt een Mérens het predikaat van "vrijetijdspaard"?

Om aan de fokkers en de ruiters de ambitie te wekken om met een Mérens te fokken en te werken, is het nuttig om een bewijs te leveren dat men te doen heeft met een paard dat in de praktijk bewezen heeft dat het een predikaat mag dragen van "vrijetijdspaard".

De vrijetijdsproeven

- Deze proeven hebben tot doel om sommige kwaliteiten te bewijzen die van de paarden geëist worden om te beantwoorden aan de eis als vrijetijdspaard in de praktijk. Het betreft een betrouwbaar karakter, weinig emotioneel, meewillend, vlotte en evenwichtige gangen, een voorkomen dat een zekere kracht uitstraalt en harmonisch is gebouwd.

- Verloop van de proeven :

- een reeks van 10 of 12 proeven zoals : het opstappen, voet geven, het berijden, door een gracht gaan en over een boomstam, een visuele- en eengehoorsverrassing ondergaan


- een proef om de snelheidsbeheersing te bewijzen door van galop tot stilstand te komen
- een proef onder het zadel in de drie gangen
- een voorstelling aan de hand om het model te beoordelen

exterieurkeuring

- tijdens een exterieurkeuring worden de bouw en de gangen van het paard beoordeeld. Om een beter beeld te hebben van de bewegingen van het paard, bestaat de mogelijkheid om naast de klassieke voorstelling aan de hand, uw paard voor te stellen onder het zadel of voor de koets.

exterieurkeuring onder het zadel

exterieurkeuring voor de koets

Pied