Bannière

Geschiedenis van de Merens

De Zwarte Prins van Ariège

De oorsprong van het Merens paard ligt in de hoge vallei van de Ariège, in de Pyreneeën. Zijn geschiedenis gaat terug tot in de voorhistorische tijd.  Men vindt er sporen van in rotstekeningen in de grot van Niaux nabij Tarascon.

Eertijds werd de Merens gebruikt bij kleine landbouw werkzaamheden en in de bosbouw.  Rond de jaren ’70 verdween het wegens de mechanisatie in de landbouw.  Het dankt zijn raszuiver voortbestaan aan enkele verknochte fokkers die tegen tij en ontij in zijn blijven fokken op de traditionele wijze door begrazing in de bergen.

Zijn aanpassingsvermogen, zijn eerlijkheid, zijn gehoorzaamheid, zijn volgzaamheid en zijn uithoudingsvermogen maken van de Merens een uitstekend vrijetijds paard dat zowel door de liefhebber als door de professionele gebruiker gewaardeerd wordt.

Als uitstekend veelzijdigheidspaard toont de Merens zich schitterend in de verschillende disciplines zoals bij trektochten, de aanspanning, bij uithoudingsproeven, de TREC (technique de randonnée équestre de compétition) onder het zadel of aangespannen, de dressuur, hindernisspringen, voltige enz. 

De Merens heeft zich nog in andere landen buiten Frankrijk gevestigd. Nederland, Italië, Zwitserland, Duitsland, Spanje … en natuurlijk ook België, waar sedert 2006 een stamboek is opgericht.

Pied