![]() | |
| |
ReglementReglement van inwendige orde
HOOFDSTUK I: DOELSTELLINGEN VAN DE VERENIGING 1. Met het oog op de verbetering van de Mérens heeft de vereniging als taak: 1.1. Het houden van het stamboek: enkel de door de vereniging erkende en gecertificeerde stamboek documenten zijn officieel. Zij mag tevens alle activiteiten ondernemen die dit doel kunnen bevorderen. Zij kan in die zin ook, doch slechts op bijkomende wijze, handelsdaden stellen, enkel voor zover de opbrengst hiervan besteed wordt aan het doel waarvoor zij is opgericht. 2. In het kader van de aanmoediging en de vervolmaking van de fokkerij van de Mérens mag de vereniging: 2.1. De vorming en de voorlichting van de leden organiseren of eraan medewerken. 2.2. Elke schikking treffen die van aard is om de fokkerij van te bevorderen of om afzetmogelijkheden te scheppen voor de in het Stamboek ingeschreven paarden. 2.3. Zijn leden vertegenwoordigen in nationale of internationale organisaties. 2.4. Medewerken aan het behoud en eventueel de uitbating van de beste fokkernen.. 3. Misbruiken en fraudes. De vereniging heeft als taak het opsporen en bestraffen van misbruiken en daden die van aard zijn om te schaden aan de belangen van de vereniging.
4. Binnen de perken van zijn bevoegdheden en zijn financiële mogelijkheden zal de vereniging elke, haar door de bevoegde dienst van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap toevertrouwde, opdracht aanvaarden.
HOOFDSTUK 2: DE LEDEN 1. Toetreding – Lidgelden. 2. Samenstelling van de Algemene Vergadering. 3. Stemrecht. 3.1. De Algemene Vergadering. 3.2. Elk voorstel, ondertekend door een aantal leden gelijk aan één twintigste deel van het op de laatste jaarlijkse lijst voorkomende aantal, moet op de dagorde worden geplaatst. Dit onderwerp moet uiteraard door het 1/20 van de effectieve leden ondertekend zijn en tenminste twee werkdagen voor de vergadering aan de voorzitter van de raad van bestuur overhandigd zijn. Onderwerpen die niet op de agenda staan kunnen in geen geval behandeld worden.
4. Mandaten.
5. Diskwalificatie en uitsluiting. Alvorens maatregelen te treffen in verband met diskwalificatie of uitsluiting moet de Raad van Bestuur het betrokken lid uitnodigen om zijn verweer middelen voor te stellen. 5.1. De diskwalificatie bestaat in een tijdelijke opheffing van de deelnemingsrechten van ofwel het lid ofwel de paarden van een lid aan de activiteiten georganiseerd door het Stamboek. 5.2. De uitsluiting van een lid mag gepaard gaan met de diskwalificatie van de dieren.
HOOFSTUK 3: RAAD VAN BESTUUR 1. Het aantal rechtstreeks verkozen bestuurders wordt vastgesteld op minimum 3. 2. De Raad van Bestuur wordt door middel van een eenvoudig schrijven van de Voorzitter samengeroepen. Dit dient te geschieden ten minste 8 dagen voor de datum van de vergadering. 3. De vergaderingen van de Algemene Vergadering en van de Raad van Bestuur worden door de Voorzitter voorgezeten. 4. In principe handelen enkel de voorzitter en de bijzonder gemandateerde leden in naam van de raad van Bestuur. Enkel de voorzitter heeft gezag ten aanzien van de secretaris.
5. Bevoegdheden. De Raad van bestuur heeft de meest uitgebreide bevoegdheid wat betreft het maatschappelijke beheer. Zo is de Raad van bestuur onder andere gemachtigd om betalingen te eisen of te geven; elk roerend en onroerend goed in bewaring te geven of te nemen; elk roerend en onroerend goed te verwerven, ruilen of vervreemden (eventueel: zowel kosteloos als ten bezwarende titel), ze ook te huren of te verhuren zelfs voor meer dan negen jaar; elke rijks- of privé-toelage of bijdrage, legaat of gift te aanvaarden en te ontvangen; het verstrekken en afsluiten van alle contracten, overeenkomsten en aannemingen; het aangaan van leningen met of zonder waarborg; het verstrekken en aanvaarden van alle vervangingen en borgstellingen het hypothekeren (eventueel met vermelding van de inbeslagname van de onroerende goederen) van de onroerende goederen die aan de vereniging toebehoren; het nagaan en uitvoeren van leningen en voorschotten; het afzien van alle rechten, zowel zakelijke als voortvloeiend uit verplichtingen en van zakelijke of persoonlijke borgtochten; voor of na betaling opheffing te verlenen van elke bevoorrechte inschrijving of hypotheek, overschrijving, beslag of andere 6. De raad van bestuur handelt als college. De raad van bestuur kan slechts geldig beslissen indien de meerderheid van de bestuurders aanwezig is. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of van die hem vervangt doorslaggevend. 7. Bestuurders die namens de vereniging optreden, moeten ten aanzien van derden zich niet aanmatigen besluiten te kunnen nemen of van enige machtiging blijk te geven. HOOFDSTUK 4: Functies der bestuurders 1. De voorzitter. 2. De secretaris. 3.De schatbewaarder. 4. De bestuurders 2.Het inrichten en bijhouden van een verkooplijst waarin de volgende gegevens worden vastgelegd: naam van het paard, namen van vader en moeder, leeftijd, geslacht, stokmaat, foto van het paard en de naam, adres en telefoonnummer van de eigenaar. 3.Promotie activiteiten en -artikelen en voorraad en het beheer hiervan. 4.Het onderhouden van contacten met de Franse organisaties en overheid zoals; SHERPA, SIRE, handelsorganisaties, ministeries en ambassades, Haras, fokkers, fokkersverenigingen en zusterorganisaties. 5. Het onderhouden van contacten met de Belgische en Regionale organisaties en overheid. 6.Het doen verschijnen van een tijdschrift. De redactie heeft het recht ingezonden kopij zonder opgaaf van redenen te weigeren. 7. Het inrichten van stands op beurzen, manifestaties e.d. en het vertegenwoordigen van de vereniging op evenementen waar dit wenselijk wordt geacht. 8. Het vertalen van met name Franse inkomende en uitgaande stukken ten behoeve van de vereniging. 5. De stamboeksecretaris
HOOFDSTUK 5:: Stamboek en keuringsreglement In een “keuringsreglement” en een “reglement stamboek van het Franse Mérenspaard” worden regels gesteld met betrekking tot het houden van keuringen en het inrichten en bijhouden van een stamboek. 1. In het stamboek van de vereniging mogen slechts dieren worden ingeschreven, welke in overeenstemming zijn met de in lid 1 van dit artikel genoemde reglementen. 2. Website.
Paarden kunnen op de website van de vereniging te koop aangeboden worden onder de volgende voorwaarden:
Een lid kan op de website van de vereniging een link laten aanbrengen naar zijn eigen site indien hij dat wenst. De vereniging is niet verantwoordelijk voor eventuele verborgen anatomische onzichtbare gebreken der verkochte dieren. 3. Dekhengsten.
Om stamboek veulens te kunnen verwekken, zal de vereniging jaarlijks de in haat stamboek ingeschreven hengsten onderwerpen aan een keuring voor dekking van merries. De goedgekeurde dekhengsten moeten jaarlijks op een manifestatie gepresenteerd worden ofwel moet de eigenaar jaarlijks een attest voorleggen van een erkend dierenarts om de gezondheid van de hengst te bevestigen.
|
|
![]() |